Hoe en waarom zou ik mijn oude thermostaat vervangen door een slimme thermostaat?

Is je huidige thermostaat aan vervanging toe? Wil je optimaal gebruik maken van je cv-ketel? Of wil je meer energie besparen? Dan is het slim om je oude thermostaat te vervangen door een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kun je namelijk een hoop besparen: energie, geld én moeite.

thermostaat vervangen

Wat is een slimme thermostaat?

Met een slimme thermostaat kan de verwarming in huis op een slimme(re) manier geregeld worden. Een groot deel van de verwarming wordt namelijk geautomatiseerd, waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt. De verwarming wordt afgestemd op jouw leefstijl. 
 

thermostaat vervangen

De voordelen van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kent verschillende voordelen ten opzichte van een ‘normale’ thermostaat:

⦁ Op afstand bedienen
Een slimme thermostaat kun je met behulp van je smartphone of tablet op afstand bedienen. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld terug komt van vakantie, je de verwarming niet uitgeschakeld hebt of wisselende diensten werkt. 

⦁ Meterstanden
Normaal moet je voor de meterstanden naar de meterkast. Een slimme thermostaat kan de meterstanden van een slimme meter uitlezen. 

⦁ Zelflerend
Een slimme thermostaat onthoudt hoe lang het duurt om jouw woning op te warmen en hoe snel je woning afkoelt bij wisselende temperaturen. Ook leert deze thermostaat jouw ritme, waardoor deze weet wanneer je wel of niet thuis bent en dus wanneer de verwarming aan of uit moet. 

⦁ Voorkom verspilling
Een slimme thermostaat voorkomt energieverspilling. De verwarming wordt automatisch uitgeschakeld wanneer je niet thuis bent. Hoe? Omdat er een thermostaat in zit die beweging registreert. 

⦁ Modulerend stoken
Een standaard thermostaat en cv-ketel verwarmen de ketel tot de gewenste temperatuur bereikt is. Daarna schakelt de ketel steeds weer aan en uit om de woning op een constante temperatuur te houden. Een slimme thermostaat stuurt de cv-ketel modulerend aan. Dit betekent dat de ketel op verschillende standen brand, waardoor de temperatuur in huis minder schommelt. Dit is zuiniger.

⦁ Kamers apart verwarmen
Sommige slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om de temperatuur per kamer te regelen. 
 

thermostaat vervangen

Oude thermostaat vervangen door een slimme thermostaat

Een oude thermostaat vervangen kan om verschillende redenen. Vooral in de wat oudere huizen hangt vaak een verouderde cv-installatie met bijbehorende thermostaat. Een thermostaat waarmee je maar beperkt de temperatuur kunt regelen en die helemaal niet zo energiezuinig is. De hoogste tijd dus om je thermostaat te vervangen door één van de vele slimme thermostaten. Wij vertellen je graag hoe je dit zelf kunt doen.

1. Schakel de netspanning uit door de aardlekschakelaars in je meterkast om te zetten

2. Begin met het verwijderen van de oude thermostaat door de thermostaat eraf te halen en de draadjes door te knippen. Doe dit wel vlak achter de thermostaat. 
Omdat er verschillende soorten slimme thermostaten verkrijgbaar zijn, is de manier van installeren per thermostaat verschillend. Het is dus belangrijk om de handleiding van de door jou gekozen thermostaat paraat te houden bij de installatie. 

3. Sluit de thermostaat aan op de stroomkabels die uit de muur komen op de plek waar je vorige thermostaat geïnstalleerd was. In de handleiding vind je precies hoe je deze kabels aansluit.

4. Klik het scherm vast op de thermostaat. Bij de meeste thermostaten hoor je dan een duidelijke klik. 

5. Schakel de netspanning weer in. 

6. Installeer de app van jouw slimme thermostaat en gebruik deze om de installatie te voltooien. 

Het is slim om je oude thermostaat te vervangen door een slimme thermostaat en te profiteren van de bovengenoemde voordelen. Wil je eerst nog wat meer informatie? Kom dan vrijblijvend langs bij een Hubo bij jou in de buurt.